Viktig melding

Finn ut hvordan koronasituasjonen påvirker kollektivtrafikken. 

Gå til artikkel

Vi bygger morgendagens mobilitetstjenester

Det skal være enkelt å finne sin reise fra A til B. Vi er i gang med en betydelig forbedring. 

Å reise fra A til B kan innebære flere mulige reisemåter og -kombinasjoner – gange, sykkel, elsparkesykkel, tog, buss, innfartsparkeringer, bestillingstransport og bildeling, for å nevne noen.

AtB utvikler nå én app som skal inneholde alt dette. Alt på ett sted. 

Men det er ikke appen som er viktig. Det er hva den betyr for alle som skal reise i Trøndelag. Vi skal samle reisemulighetene på ett sted, skreddersydd for ett Trøndelag. Trygt, bærekraftig og effektivt.  

Vi vil finne den beste løsningen for ditt daglige reisebehov, og samtidig gjøre nye reiser i hele Trøndelag mye enklere å finne. Hele veien med sikkerhet og personvern øverst på lista over de viktigste hensynene, så klart. 

Planlegging, booking, sanntid og billetter i én app. Selvsagt (…og, ja, vi vet det er på tide.) 

Men vi skal ikke legge ned de andre løsningene våre. Det er bare appene vi skal bytte ut. Vi tilbyr selvsagt fortsatt t:kort, SMS-billett, billettautomater, kundesenter, nettsider og rutetabeller.  

Nysgjerrig allerede? Les mer om AtBeta.

Hvordan vil det se ut?

Vi vet ikke helt hvordan dette vil se ut, ennå. Vi er godt i gang med utvikling av vår helt nye AtB-app som på sikt skal ivareta alle behovene du har som reisende – enten du reiser lokalt, regionalt, velger å sykle og gå, eller å benytte deg av betalte mobiltetstjenester i Trøndelag. Kort sagt en reiseassistent for bærekraftig mobilitet i ordets videste betydning. Men vi må ha med deg.  

Et lite testpanel er allerede i gang med å bruke en tidlig versjon av den nye appen, som stadig forbedres og utvikles. Samtidig gjennomgår mobilitetstilbudet i Trøndelag en endring med flere nye piloter som for eksempel sykkelbokser, 67pluss og elsparkesykler. Snart vil testpanelet utvides til å inkludere mange flere, kanskje du vil bidra? 

Leka til Lade? 

Avhengig av hvilken reise du skal ta, hvordan du foretrekker å reise og hva som er tilgjengelig, skal den nye mobilitetsplattformen vise deg muligheten. 

Hvis du skal reise fra Leka til Røros kan hele eller deler av turen inneholde hurtigbåt, ferge, buss, gange, bildeling, samkjøring, sykkel og tog. Avhengig av hvordan du kan og vil reise og hva som er tilgjengelig.  

Det er et vell av muligheter. Vår mobilitetsplattform skal vise deg alle. Oversikt. Booke. Kjøpe. Følge med. Ett sted. 

Det vi ikke kan gjøre i dag

Vi vil fremover kunne fortelle deg hvor full neste buss i Trondheimsområdet er. Kanskje du vil vente på neste buss, som nesten er tom. Valget er en fordel for deg og vi kan slik utnytte ressursene bedre.  

Vi vil også bedre vite om det finnes reisemåter i nærheten du kanskje ikke har tenkt på. 

Vi blir i stand til å gjøre endringer mye kjappere enn i dag. Hvis du etterspør noe, er veien til gjennomføring kortere. Kanskje vi kan legge til en teller som viser deg hvor mye fossilt brensel du sparer. Kanskje kan vi gi deg reiseforslag basert på været der du er, eller hjelpe deg enda kjappere, om det haster. Og, ikke minst, vi kan samle alt på ett sted. 

 Bakgrunn for prosjektet 

 Vi vil gjøre det enklere for alle å reise i Trøndelag. Vi vil at alle reisemulighetene skal tas i bruk.  

I dag har AtB to apper som de fleste kjenner til. Det er AtB Mobillett for billettkjøp og AtB Reise for reiseplanlegging. I tillegg er det apper som «67pluss» for bestilling av 67pluss-transport. Det er et behov for å samle alt dette på ett sted for brukervennlighetens skyld.  

I tillegg har vi behov for å rimeligere og kjappere kunne endre oss når behovet oppstår. Vi trenger kontroll og kunnskap nok til å styre utviklingen av mobilitetstjenestene.  

I dag er det ikke nødvendigvis enkelt å navigere i det store tilbudet som finnes. Mange hundre busslinjer, båtruter, ferger, sykler og togstrekninger er spredd over et fylke som strekker seg fra Femunden til Leka, med forgreninger i mange retninger. I tillegg er vi godt inne i et mobilitetsskifte der nye farkoster, deling og nye reisevaner må være med i vurderingen når en skal lage et godt mobilitetstilbud. 

Ved å lage en helt ny og langt mer fleksibel mobilitetsplattform vil vi kunne utnytte mobilitetstilbudet og ressursene bedre. Men mest av alt vil det bli en helt annen opplevelse for deg som reiser. Du vil sømløst kunne planlegge og gjennomføre dine daglige og sjeldnere reiser. Kanskje det også gjør at du lettere kan utforske og bruke områder som ligger lenger unna. 

AtB har gjennomgått store endringer, sammen med folks reisevaner, byenes vekst og Trøndelags endring de siste få årene. Nå er tiden inne for å ta neste mobilitetssteg også får plattformen som formidler tilbudet vårt. 

Brukertestet steg for steg

Våren 2020 ble den første versjonen av den nye mobilitetsplattformen lansert for noen veldig få. Den aller første versjonen var klar for de første tilbakemeldingene samtidig som den var under bygging. 

Over sommeren utvidet vi testgruppen til flere hundre. Fremover skal stadig flere AtB-reisende teste ut appen og komme med sin helt ærlige tilbakemelding. Vi har kort vei fra innspill til ny løsning. 

Vi vil endre. Endre fort. Vi vil at du skal teste oss. Mye. Og være ærlig. Skikkelig ærlig. Vi kan aldri gjøre alle hundre prosent fornøyde, men vi vil i alle fall ha prøvd det meste og vite at vi kommer så nært en god løsning for alle, som mulig. 

Vi deler også selvsagt alt vi gjør. Ideer, koder og løsninger. Mer om det kan du lese her.