Fornøyd med ny busstemme

I forbindelse med omleggingen 3. august har vi også en ny busstemme. Blindeforbundets mening var viktig for valget.

- For oss helt blinde er det slik vi vet at vi kommer oss av på riktig sted. Uten stemmen måtte vi spurt andre inne på bussen, sier tillitsvalgt i Norges blindeforbund avdeling Trøndelag, Arild Øyan.

Arild Øyan og førerhunden KantorDen nye stemmen, som skal bli spilt av millioner av ganger, tilhører skuespiller Mari Hauge Einbu. Hun er opprinnelig fra Skedsmokorset og snakker østlandsdialekt. Det er nettopp det som er ønsket fra Norges blindeforbund.

- Vi vil ha et normert østlandsmål. Det fungerer godt. Det er enklest å forstå for alle, bekrefter Øyan.

Når en klar og tydelig stemme er valgt er det også viktig at høyttaleranlegget er godt og volumet riktig, legger han til.

Det var vurdert å bruke såkalt «talesyntese». Det er en innspilt stemme som en datamaskin bruker til å lage ord med. Etter testene ble det imidlertid klart at panelet foretrakk en tradisjonell stemme der alle stedsnavnene og informasjonen er lest inn for hver enkel holdeplass og hver enkel setning. Selv om dette krever mer arbeid, så er også det viktigste for AtB at passasjerene lett kan forstå stemmen.

- Vi synes den stemmen vi hørte da vi fikk teste eksemplene var den beste. Diksjonen var vesentlig. Dette ble foretrukket foran såkalt "talesyntese", forteller Øyan.

Et riktig tempo på innlesingen og en klar og uttale gjennom hele ordet og alle stedsnavnene er viktig. En må ikke bli fristet til å «ta snarveier» når en leser inn, påpeker han. 

De som tar samme linje hver dag lærer seg stasjonene ganske godt, men stemmen blir svært viktig så fort en skal reise på nye steder. I tillegg er det viktig å tenke på alle dem som er nye i byen og kanskje besøker Trondheim for første gang.

På de nye metrobussene er det også et høyttaleranlegg på utsiden av bussene. Det gjør at bussene kan annonsere seg selv når de ankommer en metrobusstasjon. I forkant av oppstarten 3. august testes volumet og funksjonen på dette.

- Det er to utfordringer vi svaksynte og blinde har og det er å komme på bussen på riktig sted og av på riktig sted. Det at det kommer stemme utenfor bussene hjelper veldig med den andre utfordringen - nemlig å komme seg på riktig buss. Dette har vi ikke prøvd ut ennå, men jeg har hørt det på en buss i en annen by og der fungerte det godt, legger Øyan til.

Stemmen og de nye høyttalerne blir å høre i Trondheimsområdet fra 3. august 2019.